BEZOWE CHOINKI wegańskie na patyczkach

BEZOWE CHOINKI wegańskie na patyczkach
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Super szybki i słodki deser, który możesz zrobić z… resztek po przygotowaniu innych świątecznych dań! W wersji wegańskiej użyj wody spod cieciorki, którą dodasz do sałatek, a w wersji klasycznej użyj białek, które zostaną po oddzieleniu żółtek do ciasta kruchego.

Składniki

  • 8 łyżek aquafaby (wody spod cieciorki)
  • 200 g cukru
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • kolorowe posypki

Przygotowanie

  1. Do suchego naczynia wlewamy aquafabe i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy, do piany zaczynamy stopniowo dodawać cukier (uwaga: każda porcja cukru musi się rozpuścić przed dodaniem kolejnej). Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.

  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W odstępach rozkładamy drewniane patyczki. Za pomocą szprycy lejemy zygzaki w kształcie choinek, tak by połowa każdej choinki przykrywała jeden patyczek, wtedy będą się dobrze trzymały. Dowolnie dekorujemy kolorowymi posypkami.
    Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika i suszymy ok. 90 min w 120 stopniach, po tym czasie zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

    Smacznego!

    Wersja klasyczna bezy: bezowe choinki możemy wykonać także według klasycznego przepisu na bezę z białkiem jaja kurzego

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 16 grudnia 2019
Śliczne!
CiachaBabyAgi 16 grudnia 2019
Dziękuję :)
Składniki
  • 8 łyżek aquafaby (wody spod cieciorki)
  • 200 g cukru
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • kolorowe posypki
Składniki