Bezglutenowy budyń waniliowy

Bezglutenowy budyń waniliowy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś mój przepis na domowy budyń waniliowy w wersji bezglutenowej, jest gęsty i przepyszny, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 2 szklanki mleka + pół dodatkowe pół
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • owoce do przyozdobienia

Przygotowanie

  1. 1. W rondelku zagotowujemy 2 szklanki mleka.

    2. Do połowy szklanki mleka wsypujemy cukry i mąki i mieszamy.

    3. Gdy mleko zawrze, wlewamy naszą mieszankę mąk ze szklanki i bardzo energicznie mieszamy przez 2-3 minuty nadal gotując, a następnie przelewamy do salaterek. Co zaskakujące, na tym budyniu nie tworzy się tak charakterystyczny gruby kożuch jak to ma miejsce przy zwykłym kupnym budyniu.
    Możemy dodać owoce do przyozdobienia.
    Smacznego :-)

Składniki
  • 2 szklanki mleka + pół dodatkowe pół
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • owoce do przyozdobienia
Składniki