Bezglutenowe trufle

Bezglutenowe trufle
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszne trufle z daktyli bez mąki i cukru.

Składniki

  • duży kubek daktyli ok 700 ml 1/3 szklanki sezamu
  • 1 lub 2 łyżki powideł bez cukru lub niskosłodzonych 3 łyżki kakao
  • 1 lub 2 łyżki powideł bez cukru lub niskosłodzonych 3 łyżki kakao
  • 1/2 opakowania wiórek kokosowych papilotki

Przygotowanie

  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut. Sezam prażyć na suchej patelni przez 2-3 minuty, ciągle mieszając żeby się nie przypalił i zmielić za pomocą młynka np. do kawy. Daktyle odsączyć i zblendowć na gładką masę, dodać sezam, mąkę kokosową, orzechy, cynamon, kakao i powidła. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gęstej, lepkiej masy. Jeżeli masa okaże się zbyt sucha, można dodać jeszcze powideł. Z gotowej masy formować małe kuleczki, obtoczyć w wiórkach kokosowych i włożyć do papilotek. Tak przygotowane trufle schłodzić przez minimum 1 godzinę.

Składniki
  • duży kubek daktyli ok 700 ml 1/3 szklanki sezamu
  • 1 lub 2 łyżki powideł bez cukru lub niskosłodzonych 3 łyżki kakao
  • 1 lub 2 łyżki powideł bez cukru lub niskosłodzonych 3 łyżki kakao
  • 1/2 opakowania wiórek kokosowych papilotki
Składniki