bezglutenowe racuchy z jabłkami

bezglutenowe racuchy z jabłkami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Czy można zrobić racuchy bez glutenu? Można ! Ciasto jest na bazie ubitego białka i śmietany. Delikatne i puszyste o smaku waniliowym nadziane niewielkimi kawałkami słodkich jabłek. Polecam wypróbować ten przepis na racuchy wszystkim osobom, które nie mogą spożywać mąki .

Składniki

  • 2 duże jabłka
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanka cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 szczypta soli olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Jabłka płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe i cienkie kawałeczki. Białka jaj oddzielamy od żółtek , ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli ( na początku ubijania ) i cukrów ( dodajemy pod koniec ubijania ). Ubitą pianę z białek delikatnie łączymy z żółtkami i śmietaną.
    Rozgrzewamy olej na patelni, kładziemy łyżką małe placki ciasta na nie układamy blisko siebie kawałki jabłek i polewamy kolejną płaską łyżką ciasta. Po zarumienieniu się racuchów z jednej strony delikatnie przekręcamy na drugą stronę .

    Rada : Smażymy na małym ogniu , ze sporą ilością oleju.

    Smacznego!

Składniki
  • 2 duże jabłka
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanka cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 szczypta soli olej do smażenia
Składniki