Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe propozycja dla osób, które w tłusty czwartek też chcą zjeść coś pysznego a nie tolerują glutenu.
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2247
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 200
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1937
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2247
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 200
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1937
Składniki
Wiórki kokosowe należy zblendować, tak aby powstała z nich mąka kokosowa. Olej kokosowy należy rozpuścić i utrzeć w mikserze z miodem. Dalej miksujemy dodając po jednym jajku. Na koniec dodajemy esencję waniliową i sodę oczyszczoną i mąkę. Kiedy wszystko będzie stanowiło gładką masę czekamy aż ciasto zgęstnieje. Wszystko przelewamy do foremek i pieczemy przez 15 minut w 180C
Do garnka wsypujemy kakao, dodajemy po łyżce oleju kokosowego i miodu oraz 4-5 łyżek mleka roślinnego i wszystko podgrzewamy cały czas mieszając. Nie wolno polewy przegrzać dlatego ogień powinien być niewielki. Polewa jest gotowa gdy stanie się gładka.
Oponki wyciągamy z foremek i układamy na kratce, na której je piekliśmy. Czekamy aż ostygną i polewamy czekoladą a na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.
Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym krok po kroku pokazuję jak przygotować takie oponki.