Bezglutenowe pieczone oponki

Bezglutenowe pieczone oponki
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zdrowe propozycja dla osób, które w tłusty czwartek też chcą zjeść coś pysznego a nie tolerują glutenu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wiórki kokosowe należy zblendować, tak aby powstała z nich mąka kokosowa. Olej kokosowy należy rozpuścić i utrzeć w mikserze z miodem. Dalej miksujemy dodając po jednym jajku. Na koniec dodajemy esencję waniliową i sodę oczyszczoną i mąkę. Kiedy wszystko będzie stanowiło gładką masę czekamy aż ciasto zgęstnieje. Wszystko przelewamy do foremek i pieczemy przez 15 minut w 180C

  2. Do garnka wsypujemy kakao, dodajemy po łyżce oleju kokosowego i miodu oraz 4-5 łyżek mleka roślinnego i wszystko podgrzewamy cały czas mieszając. Nie wolno polewy przegrzać dlatego ogień powinien być niewielki. Polewa jest gotowa gdy stanie się gładka.

  3. Oponki wyciągamy z foremek i układamy na kratce, na której je piekliśmy. Czekamy aż ostygną i polewamy czekoladą a na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.

  4. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym krok po kroku pokazuję jak przygotować takie oponki.

Składniki
Składniki