Bezglutenowe gofry ryżowe

Bezglutenowe gofry ryżowe
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kazimierz
bardzo smaczne gofry

Składniki

  • mąka ryżowa 150 g
  • jajka 2 sztuki
  • olej 20 g
  • cukier kokosowy 20 g (można dodać dowolny)
  • soda oczyszczona 3/4 łyżeczki
  • mleko 0,5% 180 g
  • opcjonalnie olejek pomarańczoy

Przygotowanie

  1. Żółtka oddziel od białek.
    Do miseczki z żółtkami dodaj mąkę, mleko, sodę, olej, cukier oraz olejek pomarańczowy, wszystko zmiksuj.
    Z białek ubij piane, dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.
    Piecz w gofrownicy na złoty kolor.

  2. całość 1020 Kcal , wychodzi około 8 gofrów - 1 szt-127.5 Kcal

Komentarze do przepisu (3)

Kawa-z-mlekiem 17 lipca 2018
Na jakiej gofrownicy udają się takie piękne gofry?
kazimierz 17 lipca 2018
jest taka zasada, aby gofry były piękne i chrupiące, gofrownica musi mieć minimum 1000W,w tych poniżej to... Czytaj całość »
jest taka zasada, aby gofry były piękne i chrupiące, gofrownica musi mieć minimum 1000W,w tych poniżej to jaczej naleśniczki w kształcie gofrów wychodzą. Sam to przetestowałem. Pozdrawiam
Kawa-z-mlekiem 17 lipca 2018
Otóż to, mam właśnie taką denną gofrownicę, a właściwie to naleśniowicę.
Składniki
  • mąka ryżowa 150 g
  • jajka 2 sztuki
  • olej 20 g
  • cukier kokosowy 20 g (można dodać dowolny)
  • soda oczyszczona 3/4 łyżeczki
  • mleko 0,5% 180 g
  • opcjonalnie olejek pomarańczoy
Składniki