Bezglutenowe gofry gryczane

Bezglutenowe gofry gryczane
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Polecam mój przepis na lekkie i bezglutenowe gofry gryczane, które są delikatne i chrupiące, bardzo smaczne.

Składniki

  • 160 g mąki gryczanej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 20 g mąki ryżowej (1 łyżka)
  • półtorej łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • ok. 330 ml mleka
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od wymieszania w misce wszystkich suchych składników. Następnie dodajemy 2 żółtka, masło i część mleka. Mieszamy mieszadłem i stopniowo dolewamy mleka.
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
    Na końcu dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy i ciasto gotowe.
    Rozgrzewamy gofrownicę. Nalewamy ciasto, zamykamy, następnie podnosimy pokrywę na ok. 30 sekund by wilgoć odparowała i dopiekamy jeszcze kilka minut i gofry gotowe.
    Posypujemy cukrem pudrem.
    Są bardzo smaczne, delikatne i chrupiące jednocześnie.
    Bardzo polecam :-)

Komentarze do przepisu (2)

babeczka35 24 września 2018
Smakowite gofry :)
Kawa-z-mlekiem 24 września 2018
Dziękuję, są bardzo smaczne. Czasem podaję je z bitą śmietaną. Pozdrawiam serdecznie :-)
Składniki
  • 160 g mąki gryczanej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 20 g mąki ryżowej (1 łyżka)
  • półtorej łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • ok. 330 ml mleka
  • cukier puder do posypania
Składniki