Bezglutenowe ciasto truskawkowe

Bezglutenowe ciasto truskawkowe
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Puszyste, wilgotne, bezglutenowe i pełne białka ciasto truskawkowe, to przepyszny pomysł na prosty do przygotowania deser lub przekąskę, idealną na każdy dzień tygodnia i każda porę dnia.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 opakowanie jogurtu truskawkowego (150 gram)
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżka stopionego i schłodzonego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • 1,5 szklanki mąki migdałowej
  • 1 szklanka mąki owsianej + 1 dodatkowa 1 łyżka mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek
  • DO POLEWY:
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
    Truskawki dokładnie umyć, pozbawić szypułek i pokroić w kostkę w ilości 1 i 1/4 szklanki.
    Olej kokosowy roztopić i ostudzić w ilości 1 łyżki.
    Blachę posmarować i wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Do dużej miski dodać 3 jajka, 1 opakowanie jogurtu truskawkowego, 1/3 szklanki syropu klonowego, 1 łyżkę roztopionego i ostudzonego oleju kokosowego, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów i wymieszać przy pomocy ubijaka do jajek na gładką masę.
    Następnie dodać 1,5 szklanki mąki migdałowej, 1 szklankę mąki owsianej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczkę soli i także dokładnie wymieszać na jednolitą, gęstą masę.

  3. Do oddzielnej miski dodać pokrojone w kostkę truskawki oraz 1 łyżkę mąki owsianej i wymieszać.
    Po czym tak przygotowane dodać do ciasta i także dokładnie wymieszać.
    Ciasto truskawkowe przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika.
    Piec ok. 35-40 minut, lub do momentu, aż drewniany patyczek po włożeniu i wyciągnięciu z ciasta wyjdzie czysty.

  4. W międzyczasie przygotować polewę truskawkowo-cytrynową.
    Do miski dodać 1/3 szklanki cukru pudru, 1 łyżkę dżemu truskawkowego oraz 1-2 łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszać.

  5. Upieczone ciasto pozostawić na 0k. 10 minut do przestygnięcia, po czym wyjąć z blachy do pieczenia..

    Następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    Podawać polane uprzednio przygotowaną polewą truskawkowo-cytrynową i pokrojone na odpowiadającej nam grubością kawałki.

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 12 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie jogurtu truskawkowego (150 gram)
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżka stopionego i schłodzonego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • 1,5 szklanki mąki migdałowej
  • 1 szklanka mąki owsianej + 1 dodatkowa 1 łyżka mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek
  • DO POLEWY:
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
Składniki