Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Bezglutenowe ciasto marchewkowe
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Jeśli ciasto nie zawiera glutenu, to nie znaczy że nie wyrośnie! :)

Składniki

  • 150g startej marchewki (to będą jakieś 2-3 większe egzemplarze)
  • 50g orzechów włoskich
  • 1 niepełna szklanka oleju
  • niepełną szklankę cukru
  • 3 jajka
  • 200g bezglutenowej mąki (użyłam ryżowej)
  • po 0,5 łyżeczki sody i bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej bezglutenowej
  • 1,5 łyżeczki kakao/karobu
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 0,5 cytryny
  • opcjonalnie odrobina wrzątku
  • Dodatkowo:
  • skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier. Miksując, stopniowo dolewamy cienkim strumieniem olej.

  2. Nadal ubijając, dodajemy po jednym jajku.

  3. Dodajemy startą marchewkę i posiekane orzechy. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
    Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach do suchego patyczka, czyli około 40-50 minut.
    Po upieczeniu studzimy,
    Przygotowujemy lukier: w wysokim naczyniu umieszczamy cukier puder i sok z połowy cytryny. Miksujemy, w razie potrzeby dolewając odrobinę wrzątku. Gotowym lukrem polewamy ciasto i posypujemy skórką z cytryny.
    Odstawiamy na przynajmniej 2h.




    Smacznego!!!!

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 04 grudnia 2017
Fajne ciacho, a że "działkowych" marchewek mamy jeszcze całą skrzynkę, to zapewne zrobimy niebawem... Czytaj całość »
Fajne ciacho, a że "działkowych" marchewek mamy jeszcze całą skrzynkę, to zapewne zrobimy niebawem coś podobnego :D
kuchniakolorublond 04 grudnia 2017
Polecam - tym bardziej, że marchewki jako takiej tu nie czuć :)
Nevermore 04 grudnia 2017
Czasem robimy takie szybkie ciacha marchewkowe, ale tak na prawdę szybkie, bo ze słodkościami radzimy sobie... Czytaj całość »
Czasem robimy takie szybkie ciacha marchewkowe, ale tak na prawdę szybkie, bo ze słodkościami radzimy sobie delikatnie rzecz ujmując średnio xD
Mamy robią, to za nas dużo lepiej :)
To na pewno wypróbujemy przy najbliższej okazji, bo młodzież sesje kończy i będzie miał, kto pomagać w kuchni hehe.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150g startej marchewki (to będą jakieś 2-3 większe egzemplarze)
  • 50g orzechów włoskich
  • 1 niepełna szklanka oleju
  • niepełną szklankę cukru
  • 3 jajka
  • 200g bezglutenowej mąki (użyłam ryżowej)
  • po 0,5 łyżeczki sody i bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej bezglutenowej
  • 1,5 łyżeczki kakao/karobu
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 0,5 cytryny
  • opcjonalnie odrobina wrzątku
  • Dodatkowo:
  • skórka pomarańczowa do dekoracji
Składniki