Bezglutenowe ciasto dyniowe

Bezglutenowe ciasto dyniowe
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszne ciasto beglutenowo-bezlaktozowe polecam ! ;)

Składniki

  • szklanka mąki - użyłam mąki z ciecierzycy bo akurat taką miałam ale polecam ryżową, owsianą lub jaglaną
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • łyżeczka świeżego imbiru
  • szklanka rozdrobnionej dyni
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2,5 łyżki miękkiego masła
  • jajko
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • garść orzechów i żurawiny

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

    Wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku.

    W drugiej misce zmiksować dynię, brązowy cukier, masło, jajko, imbir i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii.

    Wymieszać z mąką.

    Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, do smaku można ułożyć ulubione bakalie/owoce lub przełożyć po wypieczeniu kremem.

    Piec przez około 35 - 40 minut (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy).
    Ostudzić na ręczniku kuchennym.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 14 października 2020
Super;)
Składniki
  • szklanka mąki - użyłam mąki z ciecierzycy bo akurat taką miałam ale polecam ryżową, owsianą lub jaglaną
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • łyżeczka świeżego imbiru
  • szklanka rozdrobnionej dyni
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2,5 łyżki miękkiego masła
  • jajko
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • garść orzechów i żurawiny
Składniki