Bezglutenowe ciasteczka kukurydziane

Bezglutenowe ciasteczka kukurydziane
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś pyszne i chrupiące ciasteczka, herbatniki, akurat do kawy lub herbaty. Przy okazji ciasteczka są bezglutenowe, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 270 g mąki kukurydzianej
  • 20 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Nim przejdę dalej do przepisu, wyjaśnię czym jest guma guar, ponieważ wzbudza sporo kontrowersji.
    Ciasteczka bezglutenowe są prawie niewykonalne bez dodatku umożliwiającego elastyczność ciasta. Będą się rozpadać już w trakcie przenoszenia je na blachę. Ciasteczka mają być kruche, ale nie mogą rozpadać się pod dotknięciem. I ten problem rozwiązuje nam guma guar.
    Brzmi dziwnie, ale to jest naturalna substancja - mielone bielmo nasion dzikich odmian rośliny guar Cyamopsis tetragonolobus - i nie trzeba się tego bać.
    Ciasteczka bezglutenowe z dodatkiem tej gumy guar są delikatne, smaczne i właściwie kruche. Próbowałam przepisu z mąką pszenną i ciastka są twarde niestety, by były lepsze, trzeba zwiększyć ilość tłuszczu, a w tym przepisie mamy zaledwie 25 g i wszystko pasuje.
    Gumę guar można kupić w sklepach ze zdrową żywnością albo po prostu przez internet.

    No to zaczynamy.
    Najpierw w misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy jajko, masło i śmietanę i mieszamy łyżką. Stopniowo dolewamy też mleko. Następnie przerzucamy ciasto na blat, podsypujemy delikatnie mąką kukurydzianą i zagniatamy wdzięczne ciasto. Zagniecione ciasto oprószamy mąką, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na 1 godzinę.
    Następnie schłodzone ciasto dzielimy na pół, połowę nadal chowamy do lodówki, a ciasto oprószone mąką wałkujemy na cienki placek, im cieniej tym lepiej 2-3 mm i wykrawamy ciasteczka foremką. Ścinki zbieramy. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
    Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko i pieczemy przez 10 minut z termoobiegiem. Następnie upieczone ciasteczka, jeszcze gorące obsypujemy cukrem pudrem. Studzimy na kratce, by nie wilgotniały od spodu, wtedy będą super chrupiące.

    Z podanych proporcji wyjdą trzy blachy ciasteczek, trzecia powstaje ze ścinek.

    Ciasteczka są pyszne, chrupiące i odpowiednie dla osób chorych na celiakię.

    Serdecznie polecam i smacznego :-)



Komentarze do przepisu (2)

SlodkoSlodka83 15 października 2018
Super ciacha :-)
Kawa-z-mlekiem 15 października 2018
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :-)
Składniki
  • 270 g mąki kukurydzianej
  • 20 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • cukier puder do posypania
Składniki