Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bezglutenowe batoniki"
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 68
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 85
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 68
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 85
Składniki
Ciecierzycę płuczę na sitku. Wsypuję do garnka i zalewam 2,5 szkl. wody. Pozostawiam na noc. Następnego dnia odcedzam, po czym zalewam 2 szkl. świeżej wody. Dodaję sodę oczyszczoną i gotuję na małym ogniu, aż cieciorka wchłonie płyn i zrobi się bardzo miękka, wręcz rozpadająca. Wtedy odcedzam ją i blenduję na gładką masę. Dodaję do niej płatki jaglane i kukurydziane, pestki słonecznika, posiekane orzechy i śmietankę.
Olej kokosowy podgrzewam, aż stanie się płynny. Dodaję do pozostałych składników. Masę słodzę i mieszam.
Formę 25x25cm wykładam papierem do pieczenia, napełniam masą. Wyrównuję wierzch. Piekę 20 min w 190 st. Dobrze studzę i tnę na batoniki.Źródło: Tina