Bezglutenowe babeczki kokosowe z polewą czekoladową

Bezglutenowe babeczki kokosowe z polewą czekoladową
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś przepis na bezglutenowe babeczki kokosowe z polewą czekoladową, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • ok. 100 ml mleka
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady (polewa)
  • 1 łyżka masła (polewa)
  • 3 łyżki cukru (polewa)
  • 100 ml mleka (polewa)
  • wiórki kokosowe do dekoracji (polewa)

Przygotowanie

  1. 1. Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia.

    2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.

    3. Dodajemy dwa żółtka i mieszamy. Białka osobno, później ubijemy z nich pianę.

    4. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i mleko na wyczucie. Może być potrzebne trochę więcej lub mniej, w zależności od konsystencji ciasta. Mniej więcej 100 ml powinno wystarczyć.

    5. Z białek z odrobiną soli ubijamy pianę na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.

    6. Przygotowujemy 12 papilotek, które zapełniamy do 2/3 wysokości. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

    7. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika na środkową półeczkę i pieczemy przez ok. 25-30 minut z grzaniem góra-dół lub z termoobiegiem. Następnie, gdy babeczki stygną przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku i polewamy babeczki, oprószamy wiórkami i gotowe :-)

Składniki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • ok. 100 ml mleka
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady (polewa)
  • 1 łyżka masła (polewa)
  • 3 łyżki cukru (polewa)
  • 100 ml mleka (polewa)
  • wiórki kokosowe do dekoracji (polewa)
Składniki