Bezglutenowe babeczki cytrynowe

Bezglutenowe babeczki cytrynowe
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Polecam mój przepis na przepyszne i aromatyczne bezglutenowe babeczki cytrynowe, które są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Składniki

  • 50 g mąki z ziaren amarantusa
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g mąki ryżowej
  • 50 g masła
  • 1 cytryna
  • ok. 100 ml mleka
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. 1. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy, nie może być gorące.

    2. Suche składniki (mąki, cukier, soda) mieszamy w misce.

    3. Dodajemy dwa żółtka i stopniowo wlewamy mleko, roztopione i wystudzone masło, mieszamy mieszadłem.

    4. Dodajemy do ciasta skórkę startą z cytryny oraz wciskamy sok z połowy cytryny, druga połowa będzie potrzebna do lukru. Mieszamy.

    5. Z pozostałych białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną soli) i mieszamy z ciastem.

    6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy papilotki i napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości.

    7. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczmy ok. 25-30 minut z grzaniem góra-dół na środkowym poziomie piekarnika.

    8. Przygotowujemy lukier - do ok. 5 łyżek cukru pudru wciskamy sok z połowy cytryny i mieszamy. Jeżeli lukier będzie za rzadki, trzeba dosypać cukru. Lukier ma być dość gęsty.

    Smacznego :-)

Składniki
  • 50 g mąki z ziaren amarantusa
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g mąki ryżowej
  • 50 g masła
  • 1 cytryna
  • ok. 100 ml mleka
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cukier puder
Składniki