Bezglutenowa babka cytrynowa

Bezglutenowa babka cytrynowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś przepis na kruchą i delikatną bezglutenową babkę cytrynową, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g mąki z ziaren amarantusa, jaglanej lub innej
  • 80 g maki kukurydzianej
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • tarta skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru /lukier/
  • sok z połowy cytryny /lukier/

Przygotowanie

  1. 1. Rozpuszczamy masło w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia.

    2. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy żółtka z cukrem, aż masa stanie się jasna.

    3. Cały czas miksując dodajemy roztopione wystudzone masło.

    4. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą, cały czas miksując.

    5. Następnie dodajemy mąkę z ziaren amarantusa (jaglaną lub inną) cały czas miksując.

    6. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując.

    7. Cytrynę myjemy, sparzamy, następnie skórkę ścieramy na tarce o małych oczkach.

    8. Następnie dodajemy startą skórkę do ciasta oraz sok z połowy cytryny i miksujemy na wolnych obrotach przez chwilę, do połączenia składników.

    9. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, dołączamy do ciasta i delikatnie mieszamy.

    10. Ciasto przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i obsypanej na przykład bezglutenową bułką tartą.

    11. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez ok. 45-50 minut z grzaniem góra-dół. Do suchego patyczka.

    12. Studzimy ciasto w blasze.

    13. Przygotowujemy lukier (cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny) i nakładamy lukier łyżką na ciasto, by lukier spływał fantazyjnie :-) Smacznego :-)





Składniki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g mąki z ziaren amarantusa, jaglanej lub innej
  • 80 g maki kukurydzianej
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • tarta skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru /lukier/
  • sok z połowy cytryny /lukier/
Składniki