Beza Pavlovej

Beza Pavlovej
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ABITETOEAT
Ha ha, najbardziej w tej bezie uwielbiam to, że każdy, zanim ją spróbuje mówi: "nie, ja tylko mały kawałeczek". A potem...

Składniki

  • 6 białek
  • 300g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki białego octu winnego
  • 200g mascarpone
  • 200ml kremówki
  • 40 cukru pudru
  • 300-400g truskawek
  • 100g czekolady

Przygotowanie

  1. Aby dobrze wszystko przygotować musimy rozpocząć minimum 12 godzin przed podaniem. Idealnie blat robić wieczorem, to na drugi dzień od południa nasza Pavlova będzie idealna. Wyjmujemy jajka z lodówki, które podobnie jak kremówka do ubijania dobrze, jak są schłodzone. Oddzielamy białka, a żółtka odkładamy sobie do innego deseru. Białka porządnie ubijemy na sztywną pianę ze szczyptą cukru.

    Jak zaczną gęstnieć zaczynamy po łyżce dodawać cukier puder i cały czas ubijemy aż będzie mega sztywne. Raz widziałem na warsztatach na Konfederacka4 w Krakowie tak ubite, ze wyglądały, jak zastygnięta pianka montażowa. Ale ja aż tak to nie umiem ;). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i całość delikatnie mieszamy.

  2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i wykładamy naszą masę w kształt koła. Możemy się pobawić w formowanie drewnianą łyżką albo innymi dostępnymi kuchennymi gadżetami. Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę na 130 stopni i ustawiamy timer na 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, ale bezę zostawiamy w zamkniętym piekarniku na kilka-kilkanaście godzin.



    Jak już beze całkiem wyschnie to idziemy na działkę po truskawki, płuczemy, odrywamy szypułki i suszymy z wody. Ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem. Do ubitej dodajemy mascarpone i mieszamy. Blat bezowy delikatnie przenosimy na talerz do podawania i na wierzch wykładamy masę. Smarujemy, zlepiamy nią odpadające fragmenty bezy i na wierzch układamy jak najwięcej pokrojonych truskawek.

    W garnku na wolnym ogniu ( lub kąpieli wodnej ) rozpuszczamy pokruszoną czekoladę z łyżką kremówki i polewamy cienkimi strużkami truskawki. Na wierzch wklejamy listki mięty i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Komentarze do przepisu (3)

babciaaneczka 03 lipca 2013
Beza Pavlowej to pyszny deser, a Twój opis
przygotowania bardzo dokładny, precyzyjny. Ja
pozostawiam jeszcze... Czytaj całość »
Beza Pavlowej to pyszny deser, a Twój opis
przygotowania bardzo dokładny, precyzyjny. Ja
pozostawiam jeszcze dodatkowo bezę na godzinę
w temp. minimum, uważam,żeby się nie zrumieniła, a póżniej w wyłączonym piekarniku,tak jak Ty. Co do ubijania białek
ostatnio wyczytałam w internecie, że nie należy ich ubijać w plastikowej misce. Byłam bardzo zdziwiona, spróbowałam ubić w misce
stalowej i stwierdziłam, że różnica ogromna.
Piana była sztywna, że nie wypadła z odwróconej miski. Pozdrawiam.
jolwicz 03 lipca 2013
Beza naprawdę jest świetnie opisana i chociaż jeszcze nigdy nie robiłam bezy, bo po prostu się bałam, że mi... Czytaj całość »
Beza naprawdę jest świetnie opisana i chociaż jeszcze nigdy nie robiłam bezy, bo po prostu się bałam, że mi się nie uda, to tym razem muszę się odważyć spróbować. Stawiam kciuka i zabieram do swojej książki.
irma 03 lipca 2013
Beza wglądarewelacyjbie, i też jeszcze nigdy nie robiłam, ale muszę si wkrótce skusić.
Babciuaneczko,... Czytaj całość »
Beza wglądarewelacyjbie, i też jeszcze nigdy nie robiłam, ale muszę si wkrótce skusić.
Babciuaneczko, zaintrygowało mnie stwierdzenie, że nie ubija się piany w misce plastikowej /ciekawe dlaczego/, ja ubijam od lat i nigdy ubita ba sztywno piana z niej nie wyleciała.:)
Pozdrawiam.
Składniki
  • 6 białek
  • 300g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki białego octu winnego
  • 200g mascarpone
  • 200ml kremówki
  • 40 cukru pudru
  • 300-400g truskawek
  • 100g czekolady
Składniki