Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukałam korzeni Bezy Pawłowej i okazało się, że pochodzi ona z Australii. Tort został nazwany na cześć tancerki baletowej Anny Pawłowej. I chociaż autorstwo przypisuje sobie również Nowa Zelandia, wszystko wskazuje na to, że jednak kolebką Tortu Pavlovej jest Australia. Za żadne skarby świata nie skojarzyłabym tego deseru właśnie z tą częścią świata ale w końcu oni chodzą do góry nogami więc można się spodziewać po Kangurach wszystkiego :) W Australii zakochali się moi rodzice. Jest ona również celem podróży poślubnej moich przyjaciół, od lat mieszka tam moja rodzina i jest spełnieniem moich nurkowych marzeń (przysparzających moją Mamę o zawał serca). Dotąd kulinarna Australia kojarzyła mi się głównie ze stekami i szeroko pojętym barbecue. Od dzisiaj do tych skojarzeń dojdzie Tort Pavlova.
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 340
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 410
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 680
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 340
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 410
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 680
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Nie wiem czemu tak jest, że jeżeli nawet odrobina żółtka znajdzie się w białku to nie ma szans aby ubiła się z nich piana. Tak jest więc uważajcie bo w tym przepisie wykorzystujemy tylko białka. Do nich dodaję cukier waniliowy i cukier puder - ubijam na gęstą pianę. Dodaję sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, mieszam. Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. Wykładam ubitą pianę na papier do pieczenia starając się uformować okrąg. Nie musi być on duży, maksymalnie około 25 cm średnicy. Piekę około 1,5 godziny. Z wierzchu można przykryć ją folią aluminiową aby nie spiekła się za bardzo. Po upieczeniu zostawiamy ją do całkowitego wystygnięcia. W tym samym czasie ubijam śmietankę kremówkę z 4 łyżkami cukru pudru i odrobiną aromatu cytrynowego. Ubitą pianę nakładam na bezę a na nią truskawki lub inne świeże owoce. Dekoruje listkami mięty. Bezę trzymam w lodówce.