Beza Pavlova

Beza Pavlova
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Pyszny deser, lekki jak chmurka. Na zewnątrz chrupiąca beza, a w środku delikatna pianka. Wierzch przykryty masą śmietankową z mascarpone i ulubionymi owocami.

Składniki

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu
  • Krem:
  • 250 ml. śmietanki 30%
  • 250 g. serka mascarpone
  • Dodatkowo:
  • dowolne owoce

Przygotowanie

  1. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20-25 cm.
    Najlepiej obrysować talerz, lub obręcz od tortownicy. Ja obrysowałam obręcz do tortów.
    Zrobiłam koło o średnicy 24 cm.

  2. Białka dokładnie oddzielić od żółtek, (możecie też wykorzystać zamrożone białka)
    wbić do miski. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Kiedy piana będzie ubita, dodawać po łyżce cukier. Po dodaniu każdej porcji cukru
    chwilę miksować, żeby cukier się rozpuścił. Dopiero wtedy wsypać kolejna łyżkę cukru. Po dodaniu całego cukru, wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać ocet. Miksować jeszcze chwilę. Piana powinna być gęsta i lśniąca.
    Całe ubijanie, trwało u mnie 30 minut.

    Gotową pianę wyłożyć na wcześniej przygotowany papier do pieczenia, ułożony
    na blaszce od piekarnika. Ja ułożyłam na okrągłej blaszce do pizzy.
    Uformować bezę według narysowanego koła. Boki bezy podnieść szpatułką do góry,
    tak żeby w środku powstało wgłębienie. Można delikatnie środek wygładzić łyżką.

  3. Blaszkę z bezą wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni
    z termoobiegiem. Po włożeniu bezy, od razu zmniejszyć temperaturę do 100 stopni
    z termoobiegiem. Suszyć 2 godziny.
    Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę do wystudzenia.
    Ja piekłam wieczorem i zostawiłam w piekarniku na całą noc.

  4. Krem śmietankowy wyłożyć na bezę, tuż przed podaniem.

    Przygotowanie kremu.
    Śmietankę ubić, kiedy będzie już gęsta dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać,
    żeby składni się połączyły. Tak przygotowany krem wyłożyć na wystudzoną bezę. Na kremie ułożyć owoce.

Komentarze do przepisu (5)

Dariusz-D 18 kwietnia
Deser, który pojawia się wciąż w europejskich restauracjach , jako jeden z bardziej wykwintny. W Pani... Czytaj całość »
Deser, który pojawia się wciąż w europejskich restauracjach , jako jeden z bardziej wykwintny. W Pani wykonaniu, z pewnością przebiłby wszystkie inne.
Gratuluję :-)
RITAcreative- 18 kwietnia
Beza Pavlova u mnie zawsze mile widziana. (❁´◡`❁) Mniam!
KulinarnaChwila 19 kwietnia
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu
  • Krem:
  • 250 ml. śmietanki 30%
  • 250 g. serka mascarpone
  • Dodatkowo:
  • dowolne owoce
Składniki