Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z delikatną i puszystą masą wypełnione bakaliowymi oczkami z dżemem.
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 23
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 37
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 90
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 292
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 23
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 37
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 90
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 292
Składniki
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Mąkę przesiać, margarynę pokroić w drobną kostkę, dodać żółtka, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao i 0,5 łyżeczki sody. Drugą część (białe ciasto) rozwałkować na grubość około 1,5 cm i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto ułożone na blaszce posmarować ulubionym dżemem. Część ciasta z dodatkiem kakao rozwałkować i podzielić na 28 kwadratów. Na każdy kwadracik ułożyć posiekane drobno bakalie (orzechy włoskie, migdały i rodzynki), a następnie ścisnąć i uformować w dłoniach kulki. Wszystkie 28 kulek ułożyć na białe ciasto posmarowane dżemem w równych rzędach. Tak przygotowane ciasto i kulki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 45 minut.
Podczas pieczenia ciasta należy przygotować masę: Żółtka utrzeć z cukrem. Z mleka odlać 0,5 szklanki i dodać do niego utarte żółtka, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać. Pozostałą cześć mleka podgrzać (nie zagotować) i dodać do niego utartą mieszankę i wszystko mieszać do momentu zgęstnienia. Ostudzić. Ostudzoną masę utrzeć z margaryną*. * Ucierając dodajemy po łyżce masy.
Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta, nasączyć bakaliowe kulki ponczem przygotowanym z soku z cytryny, herbaty, cukru i alkoholu. Następnie masę rozprowadzić po całym cieście, pamiętając aby wypełniała ona każdą szczelinę. Na sam koniec (opcjonalnie) ciasto można polać czekoladową polewą lub posypać wiórkami z czekolady. Życzę smacznego :)