Batoniki z żurawiny i kokosa

Batoniki z żurawiny i kokosa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Zdrowe i smaczne fit słodycze bez dodatku cukru. Prostota i łatwy sposób przygotowania batoników z żurawiny i kokosa, poza walorami smakowymi i wizualnymi jest niewątpliwie dodatkowym ich atutem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Olej włożyć do kubeczka i wstawić do miski z gorącą wodą, aby się delikatnie zluzował. Oleju nie ogrzewać w zbyt wysokiej temperaturze, gdyż utraci swoje zdrowotne właściwości.

  2. Połączyć żurawinę z olejem i rozdrobnić ją blenderem do postaci średniej grubości mokrego piasku. Pod koniec dodać 6 łyżek wiórków kokosowych i dokładnie blenderem wszystko wymieszać.
    Powstałą masę przełożyć do silikonowej foremki lub metalowej wyłożonej folią i łyżką powierzchnię starannie wygładzić, aby powstał równy prostokąt.

  3. Pozostałymi 2 łyżkami wiórków obsypać wierzch i docisnąć je łyżką do powierzchni, wtedy przy krojeniu nie będą zbyt mocno się obsypywać.

  4. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 - 3 godziny, aby masa zastygła.
    Batoniki pokroić ostrym nożem (dobrze kroi nożyk do pizzy) na niezbyt duże kawałki.
    U mnie batoniki miały 10 cm x 2 cm x 1 cm, ale polecam kroić mniejsze 5 cm x 2 cm x 1 cm, wtedy są wygodniejsze do jedzenia.
    Z podanych składników wychodzi 6 batoników o wymiarach podanych wyżej.

Komentarze do przepisu (3)

ciacho50 12 marca 2017
Bardzo smacznie z moją ulubioną żurawina
Nemezja 13 marca 2017
Również uwielbiam żurawinę :)
zabecka 21 stycznia 2019
Pyszota!!!
Składniki
Składniki