Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Batoniki orzechowe"
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 84
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 109
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 104
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 829
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 348
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 84
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 109
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 104
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 829
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 348
Składniki
Do przesianej mąki dodaj cukier, pokrojony na małe kawałki tłuszcz, jogurt lub śmietanę oraz żółtko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut.
Orzechy posiekaj. Do rondelka wlej 4 łyżki wody, dodaj miód, cukier oraz masło. Mieszając podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy już zacznie wrzeć, zdejmij rondelek z ognia, wsyp orzechy, wymieszaj.
Schłodzonym ciastem wylep dno kwadratowej lub prostokątnej blachy. Spód nakłuj widelcem i rozłóż przestu dzoną masę orzechową, lekko wciskając ją w ciasto. Piecz 15-20 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie, pokrój na prostokątne kawałki. Połamaną na kawałki czekoladę wraz ze śmietanką roztop w kąpieli wodnej. Gdy wystygnie, zanurz w niej spody batoników.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 360 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie