Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Batoniki musli"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 222
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 521
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 222
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 521
Składniki
Do rondelka włóż masło, wsyp cukier, podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści i się połączą. Zdejmij z ognia, dodaj miód oraz cynamon, wymieszaj. Wystudź.
Orzechy posiekaj. Do miski wsyp płatki owsiane, dodaj wiórki kokosowe, siemię lniane, pestki słonecznika, suszoną żurawinę lub rodzynki oraz posiekane orzechy, wymieszaj łyżką. Dodaj zawartość rondelka, dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Włóż masę owsianą, wyrównaj i mocno dociśnij do dna foremki. Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Włóż blachę, piecz ok. 30 min, aż do lekkiego zezłocenia. Wystudź w uchylonym piekarniku i jeszcze ciepłe pokrój na mniejsze kawałki. Batoniki przechowuj w szklanym słoju lub szczelnym pojemniku do 7 dni.
Rada: Możesz też dodać inne ulubione suszone owoce, np. pokrojone w drobną kostkę morele lub śliwki.
50 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie