Batoniki bakaliowe

Batoniki bakaliowe
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: basiliana
Słodka przekąska na bazie bakalii, bananów i miodu. Batoniki nie zawierają mąki, cukru ani jajek. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. Ich skład można modyfikować, dodając np wiórki kokosowe, czy gorzką czekoladę.

Składniki

  • Banany - 3 dojrzałe sztuki
  • Słonecznik łuskany - 150 g
  • Płatki owsiane - 120 g
  • Orzeszki ziemne niesolone - 100 g
  • Żurawina suszona - 80 g
  • Miód - 2,5 łyżki
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Banany rozgnieść widelcem na gładką masę, dodać miód i wymieszać.

  2. Słonecznik i płatki owsiane podprażyć na suchej patelni, lekko przestudzić i wsypać do masy bananowej. Dodać orzeszki, żurawinę oraz cynamon, wymieszać.

  3. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzić. Piec ok. 35 minut w temperaturze 170 st. C, a po przestudzeniu pokroić na nieduże prostokąty.

Komentarze do przepisu (8)

fafiatko 14 września 2018
Bardzo smaczne!
bryssska 15 września 2018
Zdrowe i sycące ;-D
konhambos 17 września 2018
takie bardzo lubie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Banany - 3 dojrzałe sztuki
  • Słonecznik łuskany - 150 g
  • Płatki owsiane - 120 g
  • Orzeszki ziemne niesolone - 100 g
  • Żurawina suszona - 80 g
  • Miód - 2,5 łyżki
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
Składniki