batatowe muffiny

batatowe muffiny
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
Jesienne wypieki, mięciutkie, wilgotne i pachnące cynamonem....

Składniki

  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • batat starty na tarce o małych oczkach - 1,5 szklanki
  • cukier muscovado - 1 szklanka
  • jajka - 3 szt
  • olej - pół szklanki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • DODATKOWO:
  • gorzka czekolada - 100 g
  • śmietana kremówka - 75 ml
  • siekane orzechy włoskie - 50 g

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać suche składniki ciasta, dodać jajka i olej, zmiksować do gładkiej konsystencji. Do masy dodać tartego batata, wymieszać.

  2. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, równo rozdzielić ciasto (wyszło mi 10 szt). Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić na kratce.

  3. W małym rondelku zagotować śmietanę, zdjąć z ognia. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do rondelka, zostawić na 2 minuty. Następnie dokładnie wymieszać, do połączenia składników.

  4. Na wystudzone muffiny nakładać po łyżce masy czekoladowej, posypać siekanymi orzechami.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 16 października
Przepysznie wyglądają i na pewno 100 razy lepiej smakują od tych, które mnie prześladują w pewnym sklepie na... Czytaj całość »
Przepysznie wyglądają i na pewno 100 razy lepiej smakują od tych, które mnie prześladują w pewnym sklepie na "L" ;)
Muffiny Lion, 3,5 za sztukę, wrrr ;p
KulinarnaChwila 17 października
Pyszotka:)
agafia 17 października
Hmmm... tych ze sklepu na "L" nigdy nie jadłam, a moje są ze trzy razy tańsze i rzeczywiście pysznie... Czytaj całość »
Hmmm... tych ze sklepu na "L" nigdy nie jadłam, a moje są ze trzy razy tańsze i rzeczywiście pysznie smakują:) :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • batat starty na tarce o małych oczkach - 1,5 szklanki
  • cukier muscovado - 1 szklanka
  • jajka - 3 szt
  • olej - pół szklanki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • DODATKOWO:
  • gorzka czekolada - 100 g
  • śmietana kremówka - 75 ml
  • siekane orzechy włoskie - 50 g
Składniki