Basler Läckerli - pierniczki z Bazylei

Basler Läckerli - pierniczki z Bazylei
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
jja pierników i wszelakich ciast z korzennymi przyprawami nie lubię, ale Basler Läckerli - pierniczki z Bazylei różnią się od tradycyjnych polskich pierniczków i nawet 2 czy 3 zjadłam. Są lekko kleiste i pełne są dodatków. Z podanych składników wychodzi ok 40 sztuk.

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 60 g stopionego masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • szczypta soli
  • 120 g mielonych orzechów laskowych
  • 120 g mielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • lukier 150g cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.

  2. W misce miksujemy jajka, miód, cukier, wszystkie przyprawy, skórkę z cytryny i sól. Dodajemy mielone orzechy i migdały, skórkę pomarańczową i stopione masło. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Ciasto wykładamy do formy (24x36 cm) pokrytej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.

  3. Przygotowujemy lukier łącząc ze sobą cukier puder, wodę i sok cytrynowy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i na jeszcze gorącym rozprowadzamy lukier.

  4. Studzimy na kratce. Kroimy na kwadraty o boku 4 cm. Przechowujemy w puszce.

Komentarze do przepisu (3)

SprytnaChochla 16 grudnia 2020
Zapisuję, wyglądają bardzo kusząco!
Dolcevita-in-my-kitchen 16 grudnia 2020
Jakie pyszne pierniczki :)
Futka 18 grudnia 2020
bardzo smakowicie się prezentują! <3
Składniki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 60 g stopionego masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • szczypta soli
  • 120 g mielonych orzechów laskowych
  • 120 g mielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • lukier 150g cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
Składniki