Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Barszcz kresowy z suszonymi śliwkami"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 501
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 82
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 501
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 82
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 162
Składniki
Suszone grzyby i śliwki opłucz, włóż do osobnych garnków i zalej wodą. Odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Odcedź, oba wywary zachowaj. Buraki wyszoruj, ugotuj w mundurkach do miękkości. Wyjmij, przestudź, obierz i pokrój kostkę.
Fasolkę rozmroź, ew. strączki pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka, zalej wywarem z grzybów i ze śliwek. Wrzuć ziarenka ziela angielskiego. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze kilka minut. W tym czasie obierz marchewkę i cebulę. Marchewkę pokrój w cienkie słupki albo grubo zetrzyj, cebulę potnij w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewkę i smaż jeszcze 2–3 minuty. Potem dołóż pokrojone w paseczki grzyby i koncentrat pomidorowy.
Wlej 2–3 szklanki gorącej wody, gotuj na małym płomieniu 10 minut. Do tego dodaj drobno pokrojone śliwki. Połącz z ugotowaną fasolką i burakami. Barszcz przypraw do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Ponownie zagotuj.Źródło: Tina