Bardzo kruche faworki

Bardzo kruche faworki
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dagita
Przepis rodzinny - mam go od mamy i tylko według niego robię faworki. Są bardzo cieniutkie i chrupiące. Najlepiej od razu zrobić z podwójnej porcji bo szybko znikają :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki wódki
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na parę minut. Następnie uderzać w nie wałkiem (tyle czasu na ile nam starczy siły :)) aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Tak przygotowane wałkujemy cieniutko. Radełkiem lub nożem (polecam nóż do pizzy) tniemy na paski o szerokości ok. 2-3 cm a następnie na krótsze paseczki długości ok. 10 cm. W każdym paseczku na środku robimy pionowe nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec paska. Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzany oleju na rumiano z obu stron co trwa dosłownie kilka sekund. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

iskiereczka 18 stycznia 2016
ja proponuje smazyc,jednak na smalcu,sa o niebo smaczniejsze,podobnie z paczkami
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki wódki
  • olej do smażenia
Składniki