Banofee Pie

Banofee Pie
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: dragonik7
Szybkie, proste w wykonaniu i pyszne – właśnie takie jest ciasto bez pieczenia banoffee pie. Wystarczy naprawdę zaledwie kilka składników aby wyczarować pyszny deser.

Składniki

  • 250 g herbatników kakaowych (mogą być też zwykle)
  • 125 g masła
  • 400 g masy kajmakowej
  • 3 duże banany
  • Sok z cytryny
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Herbatniki mieliśmy na proszek lub przekładamy do woreczka i przy pomocy wałka dokładnie kruszymy, przekładamy do miski.

    Masło roztapiamy, wlewamy do pokruszonych herbatników, dokładnie mieszamy.

    Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem, przekładamy ciastka i dociskając łyzką wypełniamy dno i boki formy na wysokość ok 2cm.

    Wstawiamy na ok 30 minut do lodówki.

    Na zastygnięty spód wykładamy masę krówkową

  2. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie zczarniały, układamy na masie krówkowej.

  3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Wykładamy na banany, wyrównujemy.

    Wierzch ciasta ozdabiany startą czekoladą.

    Gotowe ciasto wstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki.

Składniki
  • 250 g herbatników kakaowych (mogą być też zwykle)
  • 125 g masła
  • 400 g masy kajmakowej
  • 3 duże banany
  • Sok z cytryny
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 g gorzkiej czekolady
Składniki