Banany w cieście z czekoladą i prażonymi migdałami

Banany w cieście z czekoladą i prażonymi migdałami
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ola1984
Idealny deser na poprawę humoru w jesienne dni. Słodki, pożywny, z chrupiącymi płatkami migdałowymi i czekoladą. Pyszna propozycja dla miłośników słodkich deserów.

Składniki

  • banany małe 4 szt.
  • jajko 1 szt.
  • mąka pszenna Typ 500 1/2 szklanki
  • woda lub mleko 80 ml
  • sól 1 szczypta
  • masło klarowane 3 łyżki
  • Płatki migdałowe 4 łyżki
  • czekolada gorzka 64% 50 g
  • cukier puder (do posypania)

Przygotowanie

  1. Na suchej patelni uprażyć migdały na złoty kolor. W misce roztrzepać jajko z wodą/mlekiem i solą. Stopniowo dosypywać mąkę, aż do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Banany obrać ze skórki i podzielić wzdłuż na połówki. Masło roztopić na patelni. Banany obtaczać w cieście i smażyć na maśle na rumiano z obu stron. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Banany wyłożyć na talerz. Polać czekoladą i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać na ciepło.

Składniki
  • banany małe 4 szt.
  • jajko 1 szt.
  • mąka pszenna Typ 500 1/2 szklanki
  • woda lub mleko 80 ml
  • sól 1 szczypta
  • masło klarowane 3 łyżki
  • Płatki migdałowe 4 łyżki
  • czekolada gorzka 64% 50 g
  • cukier puder (do posypania)
Składniki