Bananowiec śmietankowy

Bananowiec śmietankowy
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kasia-p
Puszyste ciasto na herbatnikach bez pieczenia.

Składniki

  • banany 6 szt
  • cukier 8 łyżek
  • sok z 1 cytryny
  • bita śmietana w proszku
  • mleko 200 ml + 6 łyżek
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • czekolada 20 dag
  • herbatniki 15 dag
  • jajka 3 szt

Przygotowanie

  1. Banany pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i dodać 3 łyżki cukru. Wlać trochę wody. Gotować przez 5 min.
    Zmiksować blenderem.

  2. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody.
    Do 200 ml mleka wsypać bitą śmietaną. Ubić mikserem.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Żółtka zmiksować z resztą cukru.

    Do masy bananowej dodać ubite żółtka. Dokładnie zmiksować.

    Dodać pianę i bitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.

  3. Na dno foremki (średnica 20cm) wyłożyć herbatniki.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 6 łyżkami mleka. Jeszcze ciepłą wylać na herbatniki. Zostawić do zastygnięcia.

    Na wierzch wlać masę budyniową. Wstawić do lodówki na ok.3 godz.

Składniki
  • banany 6 szt
  • cukier 8 łyżek
  • sok z 1 cytryny
  • bita śmietana w proszku
  • mleko 200 ml + 6 łyżek
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • czekolada 20 dag
  • herbatniki 15 dag
  • jajka 3 szt
Składniki