Bananowiec

Bananowiec
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: iwona-bonk
Pyszne ciasto bananowe ,lekkie i orzeżwiające.

Składniki

  • BISZKOPT: mąka pszenna, niepełna szklanka
  • jajka, 4 szt. cukier, 14 łyżek
  • cukier wanilinowy, 1/2 op.
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • kakao, 8 łyżeczek
  • Masa budyniowa: mleko, 2 szklanki
  • masło 25 dkg.
  • budyń bananowy 2 op. cukier puder, 8 łyżek
  • 6 bananów, 2 galaretki morelowe rozpuszczone w 075 l wody

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka . Mąkę wymieszać z pr. do pieczenia, cukrem wanilinowym, kakao i delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Ciasto wlać na dużą blachę wyłożoną pergaminem i piec 30 minut w tem.180st .C

  2. MASA BUDYNIOWA: ugotować budynie na mleku, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać powoli budyń. Wyłożyć na nasączony biszkopt i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu masy nałożyc 6 bananów przeciętych na pół(wzdłuż) , tworząc wzorek .
    Całość zalać galaretką juz tężęjącą.

Komentarze do przepisu (2)

Ewaaa 28 stycznia 2014
takie zestawy u mnie zawsze w cenie, pycha :)
Konto usunięte 28 stycznia 2014
Duży kciuk za przepis. Ciasto prezentuje się bardzo smakowicie.
Składniki
  • BISZKOPT: mąka pszenna, niepełna szklanka
  • jajka, 4 szt. cukier, 14 łyżek
  • cukier wanilinowy, 1/2 op.
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • kakao, 8 łyżeczek
  • Masa budyniowa: mleko, 2 szklanki
  • masło 25 dkg.
  • budyń bananowy 2 op. cukier puder, 8 łyżek
  • 6 bananów, 2 galaretki morelowe rozpuszczone w 075 l wody
Składniki