Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bananowe muffiny"
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 543
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 19
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 424
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 543
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 19
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 424
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Składniki
Do rondelka włóż masło lub margarynę. Roztop i wystudź. Banany pokrój w małą kostkę lub rozgnieć widelcem. Czekoladę oraz orzechy drobno posiekaj. W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem oraz cukrem wanilinowym.
Do drugiej miski dodaj rozmącone jajko, mleko oraz wystudzone masło lub margarynę. Wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Mokre dodaj do suchych. Wymieszaj tak, aby tylko się połączyły. Na koniec dodaj rozdrobnione banany, posiekaną czekoladę oraz orzechy i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Foremki na muffiny posmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Foremki napełnij ciastem do 3 wysokości.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 25 min, do tzw. suchego patyczka. Gdy lekko wystygną, wyjmij z foremek i wystudź na kratce.
40 minut. Sztuka: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie