bananowa kostka

Przepis dnia 2018-03-20
bananowa kostka
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: izaa_a
Ciasto w smaku przypominające niecko kopiec kreta

Składniki

  • ciasto kruche: 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru pudru
  • bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo: 8 bananów
  • puszka ananasów
  • 2 cytrynowe galaretki
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy dno prostokątnej blaszki (23x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 190 st piekarnika na 15-20 minut.

  2. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy.

  3. Osączonego ananasa kroimy na cząstki. Banany obieramy i wykładamy na kruche ciasto, jeden przy drugim, wolne miejsca uzupełniamy kawałkami ananasa. Owoce zalewamy tężejącą galaretką.

  4. Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na galaretkę. Schłodzoną kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i dodajemy mascarpone. Przygotowany krem wykładamy na owoce z galaretką.

  5. Posypujemy posiekaną czekoladą.

Komentarze do przepisu (3)

ErJot 18 marca 2018
Uwielbiam ciasta z bananami czyli coś w sam raz dla mnie:)
KORAL 20 marca 2018
Świetne, moje smaki :)
bryssska 20 marca 2018
Pyszna ;-)
Składniki
  • ciasto kruche: 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru pudru
  • bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo: 8 bananów
  • puszka ananasów
  • 2 cytrynowe galaretki
  • 3,5 szklanki wrzącej wody
Składniki