baletki

baletki
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
te ciasteczka pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Ciasteczka robi się dosłownie w pół godzinki i równie szybko znikają

Składniki

  • 3 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • mak do posypania
  • 80 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • dżem do przełożenia

Przygotowanie

  1. Z tej porcji składników wychodzą dwie piekarnikowe blaszki pojedynczych ciasteczek i dlatego najlepiej jest włączyć termoobieg i piec obie blaszki na raz.

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C.




  2. Białka oddzielamy od żółtek i dokładnie ubijamy na sztywną pianę!!! Następnie cały czas miksując stopniowo i powoli dodajemy cukier.

  3. Dalej żółtka i dalej miksujemy. Mieszając już łyżką dodajemy przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszamy ją z masą.

  4. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nieduże kółeczka. Między ciastkami pozostawiamy niewielkie odstępy. Na końcu posypujemy ciasteczka makiem.

  5. Pieczemy przez około 10 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Troszkę przywierają i trzeba je zdejmować delikatnie podwadzając nożykiem.

  6. Po upieczeniu przekładamy ciasteczka dżemem lub marmoladą.

Komentarze do przepisu (6)

gosias239 08 maja 2013
Wyglądają wyśmienicie będę musiał wypróbować ;-)
Ewcik 08 maja 2013
Jedne z moich ukochanych "komunistycznych"ciasteczek...
Zazula1 09 maja 2013
Łatwe i szybkie w wykonaniu,czasem trzeba upiec coś na szybciutko i Twój przepis świetnie się do tego... Czytaj całość »
Łatwe i szybkie w wykonaniu,czasem trzeba upiec coś na szybciutko i Twój przepis świetnie się do tego nadaje:)Dzięki.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • mak do posypania
  • 80 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • dżem do przełożenia
Składniki