Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bakłażany w sosie pomidorowym"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1736
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 245
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 113
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1736
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 245
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 113
Składniki
ok. 90 minut
Bakłażany umyć, pokroić w ćwiartki. Aby pozbyć się posmaku goryczki, posolić je i odstawić na durszlak do ocieknięcia na pół godziny, a następnie opłukać i wysuszyć je papierowym ręcznikiem. Cebulę obrać i pokroić w plastry, papryczkę posiekać.
Ząbki czosnku zmiażdżyć trzonkiem noża, posiekać i rozetrzeć z solą. Zeszklić na oliwie czosnek, cebulę oraz papryczkę chili. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny i ocet winny.
Ułożyć ćwiartki bakłażanów skórką w bok w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Polać sosem pomidorowym, oprószyć posiekaną natką pietruszki. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Udekorować majerankiem.Źródło: Twoje Imperium