Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakłażany faszerowane"
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1160
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1160
Składniki
Z umytych, przekrojonych na pół bakłażanów wydrążamy środki. Miąższ kroimy. Na łyżce oliwy przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Dorzucamy miąższ bakłażanów, chwilę smażymy. Pomidory myjemy, kroimy w kosteczkę. Umyte zioła siekamy.
Ryż gotujemy na sypko w wywarze z jarzyn. Mieszamy z przygotowanym farszem, pomidorami i ziołami, doprawiamy solą i pieprzem.
Obrane pieczarki tniemy na plasterki, lekko posypujemy solą i pieprzem. Farszem napełniamy wydrążone połówki bakłażanów. Układamy w natłuszczonej formie, wokół kładziemy dekoracyjnie pieczarki, całość skrapiamy resztą oliwy, przykrywamy folią aluminiową.
Zapiekamy w piekarniku o temperaturze w 190oC do chwili, gdy bakłażany będą miękkie. Dekorujemy ziołami, podajemy.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 3,10 zł.Źródło: Rewia