Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bakłażanowe miseczki z kaszą"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3058
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3058
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 209
Składniki
Bakłażany umyj, osusz. Odetnij części z ogonkiem (ale nie wyrzucaj) i wydrąż miąższ ze środka każdego z warzyw, np. łyżeczką.
Ugotuj kaszę. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Dodaj pokrojony miąższ wydrążony z bakłażana, ścięte, posiekane czapeczki, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i jeśli chcesz, także chili. Dodaj po garści posiekanego koperku, szczypioru i pietruszki. Połącz z kaszą.
Napełnij farszem natłuszczone bakłażanowe miseczki (jeśli zostanie trochę nadzienia, możesz podać potrawę na nim, tak jak na zdjęciu). Zapiekaj ok. 20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.Źródło: Świat kobiety