Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakłażanowa sałatka"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5447
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 295
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28010
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 104
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5447
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 295
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28010
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 104
Składniki
czas ok. 30 min; porcja – 160 kcal, cena 2,40 zł
Bakłażana umyj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Pokrój go w cienkie plastry, oprósz solą i odstaw na kilkanaście minut. Gdy warzywo puści sok, opłucz plastry i osusz papierowym ręcznikiem.
Przygotowane plastry ułóż na tacce do grillowania lub na ruszcie w piekarniku, skrop odrobiną oleju. Piecz 5-10 min. Zdejmij, ostudź. Cebulę obierz, poszatkuj.
Kolorowe pomidorki opłucz starannie, pozostaw do ocieknięcia. W zależności od wielkości pomidorków, pokrój je w plasterki lub przekrój na połówki. Umyj i osusz bazylię. Oberwij listki.
Na dużym talerzu lub czterech mniejszych porozkładaj upieczone plastry bakłażana. Posyp cebulą. Na wierzchu ułóż dekoracyjnie kolorowe pomidorki i listki bazylii.
Na sos wymieszaj pozostały olej z 1-2 łyżeczkami musztardy oraz łyżeczką ziół prowansalskich. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Polej sałatkę.Źródło: Świat kobiety