Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bakaliowe jabłuszka"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 193
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 193
Składniki
Jabłka umyj, osusz, pozostaw ze skórką. Zetnij czapeczki, odłóż. Ostrożnie wydrąż ostrym nożem gniazda nasienne i część miąższu. Orzechy włoskie zrumień na suchej patelni, posiekaj. Rodzynki namocz, odstaw na kilkanaście minut, a potem osącz.
Chudy biały ser rozdrobnij widelcem. Dodaj cukier do smaku (1-2 łyżeczki), starannie utrzyj. Masę serową połącz z żurawiną ze słoika, rodzynkami, posiekanymi orzechami włoskimi oraz mielonym cynamonem.
Masą napełnij jabłka. Formę do zapiekania posmaruj masłem. Ustaw pionowo owoce. Przykryj czapeczkami. Podlej 100 ml wody. Zapiekaj 25 min w 180 st. Posyp cukrem pudrem.
Czas ok. 35 min; porcja – 150 kcal, cena 1,20 zł, 6 porcji.Źródło: Świat kobiety