Bajaderki

Bajaderki
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Bajaderki smak dzieciństwa:)

Składniki

  • 350 g herbatników
  • 0,5 kostki masła + 0,5 szkl.cukru
  • 0,5 szkl.mleka + aromat rumowy
  • 2 łyzki kakao
  • 3 łyżki powideł śliwkowych lub innych swoich ulubionych
  • 1 łyżka nutelli czekoladowej
  • orzechy włoskie
  • rodzynki
  • migdały
  • wiórka kokosowe do optoczenia bajaderek
  • orzechy mlelone do optoczenia bajaderek
  • ja użyłam jeszcze kolorowych cukierków do optoczenia bajaderk

Przygotowanie

  1. Rodzynki,migdały i orzechy posiekałam drobno nożem,można również zblendować ja osobiście wole aby było czuć bakalie.
    Namaczamy bakalie w mleku z aromatem rumowym i odstawiamy na min 1 godzinę.

  2. Masło,cukier ,kakao i mleko(ja użyłam mleka z namaczania bakali bo dodaje dodatkowego aromatu),rozpuszczamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia.

  3. Gdy masa kakaowa nam stygnie zabieramy się za rozdrabnianie herbatników na drobniutkie kawałki.

  4. Do miski wrzucamy pokruszone herbatniki,bakalie, powidła śliwkowe,nutelle i przestudzoną masę kakaową i dokładnie wszystko wyrabiamy.

  5. Z masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy. Odstawiamy do lodówki na minimum całą noc.

  6. Z podanej porcji wyszło mi 60 małych bajaderek



    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 27 listopada 2014
Bardzo apetyczne ,,bajaderki" :-)
monikagotuje 27 listopada 2014
Dziękuje:)
Konto usunięte 27 listopada 2014
Ale ładniuchne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 350 g herbatników
  • 0,5 kostki masła + 0,5 szkl.cukru
  • 0,5 szkl.mleka + aromat rumowy
  • 2 łyzki kakao
  • 3 łyżki powideł śliwkowych lub innych swoich ulubionych
  • 1 łyżka nutelli czekoladowej
  • orzechy włoskie
  • rodzynki
  • migdały
  • wiórka kokosowe do optoczenia bajaderek
  • orzechy mlelone do optoczenia bajaderek
  • ja użyłam jeszcze kolorowych cukierków do optoczenia bajaderk
Składniki