Babka zebra orzechowa

Babka zebra orzechowa
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Babka z typu piaskowych, na oleju, więc nie jest sucha. Babka pięknie pachnąca za sprawą orzechów. Dodatkowo polana czekoladą mleczną z orzeszkami arachidowymi. Takie ciasto jest idealne do codziennej kawy czy herbaty, ale dla mnie może być i od święta.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1szkl. oleju
  • 5 łyżek zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka mleka
  • Polewa:
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 90g czekolady mlecznej z orzeszkami arachidowymi

Przygotowanie

  1. Składniki na babkę wyjęłam wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej. Jajka utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym na jasną puszystą masę. Mąkę pszenną tortową przesiałam i wymieszałam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszankę mąki dodawałam partiami do utartych jajek i mieszałam do połączenia. Można to robić łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Następnie do ciasta dolałam powoli olej, miksując przy tym ciasto mikserem. Na koniec do ciasta dodałam zmielone orzechy laskowe i znów zmiksowałam do połączenia. Ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej części dodałam kakao i mleko i wymieszałam. Formę keksówkę (o wymiarach 12x30cm lub 12x35cm) posmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wylewałam na środek łyżkę ciasta jasnego i ciemnego i tak do skończenia obydwu rodzajów ciasta. Blachę wstawiłam do piekarnika i piekłam ciasto do suchego patyczka (ok. 50-60min) w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Po około 2 minutach czekoladę wymieszałam i posmarowałam nią wierzch i boki ciasta. Gdy polewa zastygnie, babkę można pokroić i podać.

Składniki
  • 4 jajka
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1szkl. oleju
  • 5 łyżek zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka mleka
  • Polewa:
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 90g czekolady mlecznej z orzeszkami arachidowymi
Składniki