Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka zawijana z nadzieniem"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1017
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1167
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11855
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1017
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1167
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11855
Składniki
Drożdże utrzyj z łyżką mąki i cukru, dodaj 2-3 łyżki ciepłego mleka. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę połącz z resztą cukru, cukrem waniliowym, 2 jajkami i pozostałym mlekiem. Wlej zaczyn oraz rozpuszczone masło. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na prostokątny płat. Posiekane owoce kandyzowane wymieszaj z trzecim jajkiem. Rozsmaruj na cieście, zostaw wolne brzegi. Zwiń roladę, włóż do natłuszczonej formy do baby z kominem. Przykryj i pozostaw w cieple na 15 minut do wyrośnięcia.
Wyrośniętą babę wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Cukier puder utrzyj z 4 łyżkami ciepłej wody, dodaj łyżkę soku z wiśni oraz sok z cytryny. Babę wyjmij z formy, przestudź, polej obficie przygotowanym różowym lukrem.
Czas ok. 90 min; porcja – 380 kcal, cena 1,40 zł.
Lukier wcale nie musi być biały. Zamiast wody do jego przyrządzenia możesz użyć syropu z malin lub wiśni (będzie czerwony) albo soku ze szpinaku (kolor zielony).
Jeśli natomiast do lukru dodasz szafran, zmieni on barwę na żółty.Źródło: Świat kobiety