Babka zalewana wrzącą margaryną

Przepis dnia 2011-04-22
Babka zalewana wrzącą margaryną
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dalijka
Pyszna wielkanocna babka, dobre ciasto na baranka wielkanocnego.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubić jajka z cukrem

  2. Zagotować margarynę i wlać wrzącą do ubitych jajek

  3. Nadal ubijając wsypać obydwie mąki, wymieszać, dodać proszek do pieczenia, aromat

  4. Można podzielić ciasto i dodać do 1 części kakao, wtedy będzie babka łaciata. Można też dodać bakalie i powstanie babka z bakaliami. Ciasto przelewamy do formy albo na babkę albo na baranka.

Komentarze do przepisu (4)

RENIA730 08 kwietnia 2010
Dzięki za przypomnienie proporcji. U mnie to było "ciasto zaparzane", które piekłam ze śliwkami.
yann 22 kwietnia 2011
jak długo piec i w jakiej temperaturze?
dalijka 22 kwietnia 2011
Długość pieczenia zależy od wielkości formy, jeśli w formie na baranka to ok 50 min. w mniejszych formach na... Czytaj całość »
Długość pieczenia zależy od wielkości formy, jeśli w formie na baranka to ok 50 min. w mniejszych formach na babki -krócej najlepiej sprawdzić patyczkiem, jesli ciasto się nie klei, jest gotowe. Piekarnik rozgrzać do 170-180 stopni.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki