Babka z żurawiną

Babka z żurawiną
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Maudie
Prosta,szybka babka z żurawiną do popołudniowej kawki lub herbaty

Składniki

  • maka ziemniaczana 1i1/2 szklanki
  • maka pszenna 1 szklanka
  • jajka 4 szt
  • margaryna 250 g (u mnie "kasia")
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżka
  • cukier 1 szklanka
  • olej 5 łyżek
  • ocet 1 łyżka
  • żurawina suszona 2-3 garście
  • cukier puder do posypania
  • bułka tarta do posypania formy

Przygotowanie

  1. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać razem i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Margarynę ucierać mikserem z cukrem,następnie ucierając dodawać po jednym jajku.Do masy dodawać po trochu wymieszane mąki i miksować do dokładnego połączenia się składników.Dodać olej i ocet i wymieszać dokładnie łyżką.Na końcu wsypać żurawinę,wymieszać i przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Piec w temp 190 st ok 50 min (do tzw.suchego patyczka)
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem,smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

anetas197601 10 maja 2013
uwielbiam takie babki piaskowe :) one są idealne w swej prostocie :)) Pozdrawiam
maluszekk 10 maja 2013
Pięknie wygląda ta babeczka :)
Konto usunięte 10 maja 2013
Ja też uwielbiam takie ciasta , pozdrowionka :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • maka ziemniaczana 1i1/2 szklanki
  • maka pszenna 1 szklanka
  • jajka 4 szt
  • margaryna 250 g (u mnie "kasia")
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżka
  • cukier 1 szklanka
  • olej 5 łyżek
  • ocet 1 łyżka
  • żurawina suszona 2-3 garście
  • cukier puder do posypania
  • bułka tarta do posypania formy
Składniki