Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ze starych notatek, nadal pyszny i doskonały :) Babka jest wilgotna i długo zachowuje świeżość :)
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 303
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 103
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 483
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 303
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 103
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 483
Składniki
Czekoladę trę na tarce, a ziemniaki przepuszczam przez praskę. Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję imbir, cynamon, sól i cukier waniliowy. Całość mieszam. Wbijam po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodaję połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, następnie 4 łyżki mleka, kolejno drugą połowę mąki i znowu 4 łyżki mleka. Na koniec dodaję czekoladę i ziemniaki. Mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto wykładam do keksówki (wykorzystałam foremkę o rozmiarach 35 cm x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-65 minut, do suchego patyczka. Kiedy babka przestygnie, podgrzewam śmietankę i dodaję do niej czekoladę. Po chwili mieszam czekoladę do uzyskania jednolitej masy i wylewam na babkę. Smacznego