Babka z ziemniakiem

Babka z ziemniakiem
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przepis ze starych notatek, nadal pyszny i doskonały :) Babka jest wilgotna i długo zachowuje świeżość :)

Składniki

  • 3 ugotowane ziemniaki (ok. 300 g)
  • 100 g czekolady deserowej
  • 240 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 8 łyżek mleka
  • Dodatkowo:
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 50 g śmietanki 30%

Przygotowanie

  1. Czekoladę trę na tarce, a ziemniaki przepuszczam przez praskę. Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję imbir, cynamon, sól i cukier waniliowy. Całość mieszam. Wbijam po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodaję połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, następnie 4 łyżki mleka, kolejno drugą połowę mąki i znowu 4 łyżki mleka. Na koniec dodaję czekoladę i ziemniaki. Mieszam, aż składniki się połączą.
    Ciasto wykładam do keksówki (wykorzystałam foremkę o rozmiarach 35 cm x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-65 minut, do suchego patyczka.
    Kiedy babka przestygnie, podgrzewam śmietankę i dodaję do niej czekoladę. Po chwili mieszam czekoladę do uzyskania jednolitej masy i wylewam na babkę.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (12)

Maudie 31 stycznia
Fajne ciacho:)
fafiatko 01 lutego
Ale wilgotne i smakowite!
Fajny przepis na wykorzystanie ziemniakow z obiadu. Super :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 ugotowane ziemniaki (ok. 300 g)
  • 100 g czekolady deserowej
  • 240 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 8 łyżek mleka
  • Dodatkowo:
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 50 g śmietanki 30%
Składniki