Babka z truskawkami

Babka z truskawkami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Sezon truskawkowy się zaczął z tego powodu postanowiłam podać wam bardzo prostą a zarazem pyszną babkę z dodatkiem truskawek. Ja osobiście nie jestem fanką truskawek ale w cieście malutki kawałeczek mogę spróbować

Składniki

  • 6 małych jajek (mam od kur zielononóżek),
  • 1 szklanka cukru (szklanka poj. 210 ml),
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 0,5 łyżeczki aromatu cytrynowego,
  • 12 sztuk truskawek 250 g

Przygotowanie

  1. Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier, dokładnie całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą pulchną masę jajeczną czyli tak zwany kogel - mogel. Następnie do ubitej masy jajecznej wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, aromat kto jaki lubi oraz wlać cały olej, wszystko zmiksować do połączenia się masy jajecznej z dodanymi składnikami

  2. Gdy mamy już przygotowane ciasto przygotować truskawki usunąć z nich szypułki zielone, umyć je i pokroić w drobniejszą kostkę. Przygotowane truskawki dodać do zmiksowanego ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do czasu aż truskawki połączą się z ciastem

  3. Przygotowane ciasto z truskawkami przełożyć do blaszki 32 na 22 wyłożonej papierem do pieczenia wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka, 8 minut przed końcem pieczenia ciasta nakryć je folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia

  4. Jak już ciasto przestygło nie musi być zimne oddzielić je od papieru do pieczenia ( bardzo dobrze się oddziela nic się nie klei ) posypać je cukrem pudrem lub jeżeli ktoś lubi zrobić polewę czekoladową. Ciasto nawet ciepłe bardzo ładnie się kroi nie kruszy się, nie jest suche lecz lekko wilgotne

  5. Takie ciasto - babka świetnie nadaje się do popołudniowej kawy z rodziną jak również z przyjaciółmi a już z dodatkiem ulubionego owocu to już w ogóle petarda, jeżeli uwielbiacie ciasta babkowe to z czystym sumieniem polecam to oto ciasto

Składniki
  • 6 małych jajek (mam od kur zielononóżek),
  • 1 szklanka cukru (szklanka poj. 210 ml),
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 0,5 łyżeczki aromatu cytrynowego,
  • 12 sztuk truskawek 250 g
Składniki