Do miski wbić całe jajka wsypać cukier i całość zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę czyli tak zwany kogel - mogel.
Do zmiksowanej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i całość zmiksować na mniejszych obrotach do połączenia się masy jajecznej z resztą składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Gotowe ciasto przelać do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Truskawki umyć osuszyć na durszlaku i oczyścić z szypułek. Oczyszczone truskawki ułożyć na cieście stroną na której była szypułka do ciasta.
Jak już truskawki są rozłożone na całym cieście, posypać je dość obficie cukrem kryształ ( czyli dwoma łyżkami ). Tak przygotowane ciasto babka wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika chwilkę odczekać aż lekko przestygnie, następnie razem z papierem wyjąć ją na ręcznik papierowy aby całkowicie wystygła, ( ponieważ w blaszce od dołu zaparuje i będzie mokra ). Babkę można posypać cukrem pudrem.
Taka babka to idealne rozwiązanie do popołudniowej kawki dla domowników jak również dla gości których się spodziewamy. Z czystym sumieniem serdecznie polecam. Tak jak pisałam wymyśliłam ją na poczekaniu i nie żałuję ponieważ jest naprawdę smaczna nie chwaląc się.
Komentarze do przepisu (2)