babka z serków waniliowych

babka z serków waniliowych
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewaaa
Mocno waniliowa, z cytrynowym posmakiem, ładnie trzyma świeżość, jest dość wilgotna, szybka i smaczna :)

Składniki

  • 250 gramów serka waniliowego (w temp. pokojowej)
  • 3 jaja (w temp. pokojowej)
  • 150 gramów masła lub margaryny (w temp. pokojowej)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z górkami)
  • 1 szklanka cukru
  • skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
  • 2 garście rodzynek lub np. suszonej żurawiny (opcjonalnie)
  • lukier lub polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. Całe jaja miksujemy z cukrem na najszybszych obrotach na piankę.

    Potem wrzucamy pokrojony na mniejsze kawałki tłuszcz, znów miksujemy przez 2 minuty do połączenia składników.
    UWAGA: Jeśli zostaną nam małe grudki masła, to jest ok.
    Dodajemy serek, mieszamy energicznie łyżką, potem wsypujemy mąką z proszkiem do pieczenia i miksujemy na średnich obrotach do połączenia, ale nie za długo.
    Teraz dodajemy skórkę z cytryny i bakalie, mieszamy łyżką.
    Foremkę babkową z kominem lub bez o średnicy na górze około 20 - 22 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy babkę i pieczemy około 50 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Studzimy w foremce do uzyskania temperatury pokojowej.

    Na końcu lukrujemy lub oblewamy polewą.
    Schładzamy i smacznego :)

Komentarze do przepisu (6)

Bellapi 31 marca 2017
oj Ewcia tak z samego rana kusisz! Pyszności :)
Futka 31 marca 2017
Wspaniały sposób na babeczkę - wygląda cudownie <3
konhambos 31 marca 2017
Na pewno pyszna, doskonaly pomysl.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 gramów serka waniliowego (w temp. pokojowej)
  • 3 jaja (w temp. pokojowej)
  • 150 gramów masła lub margaryny (w temp. pokojowej)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z górkami)
  • 1 szklanka cukru
  • skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
  • 2 garście rodzynek lub np. suszonej żurawiny (opcjonalnie)
  • lukier lub polewa czekoladowa
Składniki