Babka z serka mascarpone.

Babka z serka mascarpone.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Zalega Wam w domu serek mascarpone i nie wiecie tak jak ja do czego go wykorzystać oprócz deseru ? Podam Wam świetny przepis na babkę którą dziś wymyśliłam podczas pakowania pudeł do przeprowadzki. Babka wyszła bardzo smaczna efekt końcowy bardzo mnie zaskoczył.

Składniki

  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 szklanka cukru (szklanka pojemność 210 ml),
  • 4 jajka,
  • kilka kropel dowolnego aromatu (u mnie migdałowy),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 0,5 szklanki mleka + 2 łyżki,
  • 1 opakowanie kisiel 30 g (u mnie pyszny kubek).

Przygotowanie

  1. Do miski przełożyć serek mascarpone wsypać cukier i zmiksować na jednolitą gładka masę. Następnie dodając po jednym całym jajku nadal miksować do połączenia się serka mascarpone z jajkami.

  2. Gdy mamy już zmiksowany serek z jajkami dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz olej i mleko . Całość znowu zmiksować do połączenia się składników.

  3. Jak już mamy wszystko zmiksowane, większą część ciasta przełożyć do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotować kisiel, do mniejszej części ciasta wsypać kisiel i dodać 2 łyżki mleka. Zmiksować na jednolitą masę.

  4. Na wcześniej wylaną masę przelać masę z kisielem można zrobić końcówką łyżki tak zwane esy floresy. Przygotowana babkę wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 55 - 60 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się babki i tak zwanego suchego patyczka.

  5. Babkę po upieczeniu wyjąć z piekarnika, można posypać cukrem pudrem, ostudzić. Po wystudzeniu babkę odjąć od papieru i kroić dowolne kawałki.

  6. Babka wyszła bardzo smaczna w środku mega wilgotna zaś z wierzchu lekko chrupiąca. Taka babka świetnie nadaje się do kawy jak również dla gości.

Składniki
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 szklanka cukru (szklanka pojemność 210 ml),
  • 4 jajka,
  • kilka kropel dowolnego aromatu (u mnie migdałowy),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 0,5 szklanki mleka + 2 łyżki,
  • 1 opakowanie kisiel 30 g (u mnie pyszny kubek).
Składniki