Babka z powidłami

Babka z powidłami
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Wilgotna dzięki powidłom, puszysta, prosta - babka. Ciasto bez wszelkiego rodzaju kombinacji... bo takie są najbardziej kuszące do zrobienia i pomimo małego nakładu pracy są strzałem w dziesiątkę. Ta babka nie jest jednak pospolita w smaku, który może się nieco różnić w zależności od dodanego alkoholu... Amaretto, cointreau, ekstrakt waniliowy, ja postawiłam na ciemny rum. ;)

Składniki

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 250 g powideł śliwkowych
  • 0,5 szklanki mleka
  • łyżka kakao
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duży kieliszek (40 ml) alkoholu (np. ciemny lub złoty rum, amaretto)

Przygotowanie

  1. Powidła, mleko i kakao podgrzać w rondelku, masa ma być ciepła, gdyby była zbyt gorąca, odstawić do przestygnięcia.

    Jajka i cukier ubić przez ok. 3 minuty, dodawać powoli olej cały czas miksując.

    Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia.

    Do masy jajecznej dodać zawartość rondelka, przesiać mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia, wlać kieliszek wybranego alkoholu.

    Wymieszać krótko na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników.

    Przelać ciasto do dłuższej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec w 180°C przez 50-60 minut (do suchego patyczka).

    Odstawić do ostygnięcia na kratce.

    Można dodatkowo posypać babkę cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

    Smacznego! :D

Składniki
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 250 g powideł śliwkowych
  • 0,5 szklanki mleka
  • łyżka kakao
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duży kieliszek (40 ml) alkoholu (np. ciemny lub złoty rum, amaretto)
Składniki